Ga naar de inhoud

dEmocRASMUS project Italië

Deze week is een groep 4 en 5 H/V’ers voor het dEmocRASMUS project afgereisd naar Italië. Een project waar diverse scholen uit Europa aan meedoen en waar de leerlingen leren over de democratische processen van die landen.

Zaterdag landden ze in een regenachtig Milaan. Na een kijkje in de cockpit en het ophalen van de bagage was het tijd om de gastgezinnen te ontmoeten.

Op zondag was het familiedag. De leerlingen gingen met hun gastgezinnen op pad naar Monza, Milaan of de omgeving van Legnano. Er werden familiebezoekjes afgelegd en natuurlijk heerlijk Italiaans gegeten.

Maandag startte de schooldag om 8 uur met een gezamenlijk, en heel zoet, ontbijt. Na het bekijken van filmpjes van de deelnemende internationale scholen maakten de leerlingen kennis met de traditionele gerechten uit de diverse landen: Duitse braadworst, Noorse schapenkop en natuurlijk onze Goudse kaas.
De kennismakingsopdracht was een Mystery Box à la Master Chef. In groepjes maakten de leerlingen een chocolade salami.

Dan tijd voor serieuze zaken: presentaties over de Italiaanse geschiedenis, grondwet en democratie. De leerlingen maakten een toer door de school, een voormalig klooster waar nog steeds nonnen wonen. Zij vervullen ook een sociale rol binnen de schoolgemeenschap: ze zijn zichtbaar en kennen iedereen.

Tussen de middag werd er pasta gegeten in het buurthuis van de deelgemeente. Hier konden de leerlingen zien welke belangrijke rol de geschiedenis nog speelt in Legnano. Ieder voorjaar wordt de Slag bij Legnano groots herdacht met een parade en paardenraces.

Na de lunch weer terug naar school om aan de projectopdracht te werken.

DINSDAG
Vanaf 8 uur werkten de leerlingen aan hun groepsopdracht en om 9 uur vertrokken ze met de bus naar Gorla Maggiore voor een bezoek aan het gemeentehuis en een ontmoeting met de burgemeester. In de raadszaal legde de burgemeester het belang van democratie uit en de Italiaanse uitwerking. Leerlingen vertelden meer over artikel 10 en 11 van de Grondwet.

Daarna ontmoetten ze de charmante Syrische fotograaf Ibrahim Malla. Jarenlang heeft hij wereldwijd verslag gedaan van oorlog, geweld en de vaak hopeloze situatie van vluchtelingen. Hij benadrukte in zijn workshop zijn uitgangspunten waarmee hij werkt. Foto’s en beelden vertellen een indringend verhaal. De waardigheid van vluchtelingen of slachtoffers staan voor hem altijd voorop. Hij wil hulp bieden en de noden en emoties laten zien. Hij werkt overal ter wereld samen met het Rode Kruis om hulp te bieden en fondsen te werven door middel van zijn foto’s.
Voor de leerlingen had hij een klein vluchtelingenkamp opgezet, zodat zij vluchtelingen/slachtoffers en medewerkers van het Rode Kruis konden interviewen en waardig fotograferen. Het was een heel indrukwekkend verhaal.

Vanuit Gorla Maggiore vertrok de groep naar Como. Daar bekeek iedereen op eigen tempo de oude binnenstad met de mooie Dom, wandelden ze in de zon langs het Comomeer en genoten ze van ijs en andere lekkernijen.

WOENSDAG
Om 8 uur was het verzamelen op het station van Legnano. In de drukke ochtendspits ging de groep met de trein en metro naar het centrum van Milaan.

Op het plein tegenover het bekende La Scala-theater bekeken ze eerst van buiten het Palazzo Marino, waar het stadsbestuur vergadert, en daarna van binnen. Op het binnenplein, in de raadszaal en de klokkamer kregen ze een uitvoerige uitleg in het Italiaans en Engels. In de klokkamer hangt de originele Olympische vlag. De winterspelen worden in 2026 hier gehouden.
In een andere vergaderzaal ontmoetten de leerlingen de wethouder van mobiliteit. Een gedreven politica met vooruitstrevende plannen voor Milaan. Zij wil de auto’s weren uit de stad en ruim baan geven aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Ze nodigde de leerlingen van harte uit actief te worden in de politiek.

’s Middags stond een bezoek aan de prachtige Dom op het programma. Mevrouw Magda Scotti, de Italiaanse gastvrouw, leidde iedereen uitgebreid rond. Daarna konden ze naar boven gaan en uitgebreid genieten van de prachtige terrassen en het fantastische uitzicht.

DONDERDAG
De schooldag startte donderdag weer om 8 uur. De werkgroepen gingen aan de slag met het voorbereiden van hun presentaties.
De opdracht: gemeentebestuurders adviseren bij hun duurzame, verantwoorde en groene plannen voor de toekomst. Elke groep adviseert een ander soort gemeente, zoals een grote stad als Milaan, een middelgrote stad als Legnano of een kleine stad als Gorla Maggiore. Daarnaast hebben wintersportdorpen in de bergen of badplaatsen aan zee zo hun eigen problematiek.

De leerlingen presenteerden hun toekomstplannen met veel aandacht voor duurzaamheid, openbaar vervoer, natuur en activiteiten voor de jeugd. In het toekomstige beleid wordt rekening gehouden met alle verschillende bevolkingsgroepen en is er veel oog voor sociale activiteiten en onderlinge relaties. Indrukwekkend om te zien hoe goed er is samengewerkt en wordt gepresenteerd, terwijl voor niemand Engels de moedertaal is.

’s Middags na de lunch reikte mevrouw Magda Scotti de certificaten uit aan de leerlingen. Daarna wandelde de hele groep door het centrum van Legnano. Bij het Castello kregen ze zowel buiten als binnen een uitgebreide rondleiding. In de tentoonstellingsruimte zijn allerlei voorwerpen, vaandels, vlaggen en kostuums te vinden voor de jaarlijkse paleo, de herdenking van de Slag bij Legnano in de 12e eeuw.

’s Avonds was het, na een gezellige afsluitende pizza party, tijd voor het grote afscheid.

Vandaag komen de leerlingen terug naar Nederland, vol goede verhalen en nieuwe kennis over democratieën in Europa.

ONC Persoonlijk

onc-excellent

ONC Excellent

ONC Ondernemend

jongen-maakt-huiswerk-in-de-klas

ONC GO Talent

ONC-internationaal

ONC International

ONC-Schilderen

ONC Parkdreef in 3 minuten