Ga naar de inhoud

Brugklas

Heb je een vwo-advies? Dan kom je bij ONC Parkdreef in een vwo-brugklas terecht. Aan het begin van de eerste klas doe je een intelligentie- en schoolmotivatietest om te kijken hoe we je het beste kunnen begeleiden. Verder maak je kennis met je klas, je mentor en de school en is er aandacht voor thema’s als omgaan met stress, pesten en respect. Je leert ook je huiswerk plannen en leren.

In het eerste jaar krijg je naast de gewone lessen het vak klassieke taal en cultuur. Bovendien volg je het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) als voorbereiding op het technasium. Aan het eind van de eerste klas kies je of je verder wilt op het atheneum (regulier vwo) of op het gymnasium (vwo uitgebreid met Grieks en/of Latijn). Je kunt op het vwo ook kiezen voor het Technasium.

Gymnasium

Kies je voor het gymnasium? Dan volg je in klas 2 naast de verplichte vakken het vak Latijn. In klas 3 komt daar Grieks bij. Je krijgt naast deze klassieke talen speciale gymnasiumdagen en in de bovenbouw ga je op reis naar Rome.

Of je nu atheneum of gymnasium kiest, je leert plannen, vooruitkijken, eigen keuzes maken en reflecteren op jezelf. Deze vaardigheden heb je straks allemaal nodig als je besluit een wetenschappelijke studie te volgen. We bereiden je daar de hele schoolperiode op voor. Gedurende de opleiding maak je kennis met de wetenschappelijke wereld door lessen in de vorm van een hoor-, werk of responsiecollege of door sprekers die we uitnodigen.

Onderbouw

Je leert samenwerken op verschillende niveaus. In de onderbouw zijn er bijvoorbeeld projecten voor leerjaar 1, 2 en 3 tegelijk. Je leert zo van elkaar om een vraagstuk vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Aan het eind van klas 3 kies je één van de volgende vier profielen:
• cultuur en maatschappij, met extra aandacht voor kunst, cultuur en vreemde talen
• economie en maatschappij, met nadruk op de economie
• natuur en gezondheid, waarin mens en natuur centraal staan
• natuur en techniek, dat voorbereidt op met name technische vervolgstudies

Bovenbouw

In de bovenbouw volg je sommige vakken in clustergroepen. Leerlingen uit het vierde en vijfde leerjaar volgen de lessen gezamenlijk. Je kunt dus versnellen als je dat wilt. Heb je meer tijd nodig? Dat kan ook. Vanaf de vierde klas krijg je schoolexamens die meetellen voor het eindexamen. In klas 6 doe je eindexamen. We bereiden je hier goed op voor en helpen je ook bij de keuze voor wat je daarna wilt doen.

Worden wie je bent

Heb je tijdens je opleiding extra uitdaging of begeleiding nodig? Je mentor helpt jou en je ouders te beoordelen wat goed bij je past. We hebben vier talentprogramma’s waar je aan mee kunt doen en uitwisselingen en projecten in het buitenland. Misschien kom je in aanmerking voor ONC Excellent met een persoonlijke coach en onderwijsprogramma speciaal ontworpen voor jou. Er is van alles mogelijk. We helpen jou om het beste uit jezelf te halen.

ONC Persoonlijk

onc-excellent

ONC Excellent

ONC Ondernemend

jongen-maakt-huiswerk-in-de-klas

ONC GO Talent

ONC-internationaal

ONC International

ONC-Schilderen

ONC Parkdreef in 3 minuten