Ga naar de inhoud

Vape campagne

Vanochtend kwam Eefje Louwers, huisarts in Berkel en Rodenrijs, langs om in drie sessies alle eerstejaarsleerlingen te vertellen over de risico’s van vapen. Zij maakt onderdeel uit van een collectief van artsen dat vrijwillig langsgaat bij middelbare scholen in Nederland om met tieners te praten over deze populaire en alarmerende trend.

In een korte presentatie werd verteld over de bestanddelen van een vape, hoe verslavend het is, de gezondheidsrisico’s en hoe jongeren door de tabaksindustrie bewust verslaafd worden gemaakt. Jongeren worden zelfs “replacement smokers (vervangende rokers)” genoemd, die de generatie sigarettenrokers moet opvolgen. Zo wordt de cyclus in stand gehouden en kan de tabaksindustrie grof geld blijven verdienen. Verslaving is big business.

Door de vapes leuk te maken met kleuren en smaken en door in te zetten op influencers die het gebruik ervan op social media promoten, worden jongeren verleid om ook mee te doen. Ondanks de negatieve effecten van vapen, want die zijn legio. Jongeren die vapen ontwikkelen vaker angstklachten, stressklachten, slapen slecht, hebben problemen met concentratie en een grotere kans op depressie. Ook leidt het tot -soms levenslange- aandoeningen als hart- en longproblemen en kanker, maar ook tot huidveroudering en slechte gebitten.

Artsen slaan daarom alarm en proberen het tij te keren. We hopen dat er door huisarts Louwers een zaadje is geplant bij onze eerstejaarsleerlingen en dat ze NEE durven zeggen tegen groepsdruk en tegen vapen.

Een mooi moment om zelf te stoppen? Kijk op https://www.ikstopnu.nl/ voor meer informatie en tips.

ONC Persoonlijk

onc-excellent

ONC Excellent

ONC Ondernemend

jongen-maakt-huiswerk-in-de-klas

ONC GO Talent

ONC-internationaal

ONC International

ONC-Schilderen

ONC Parkdreef in 3 minuten