Ga naar de inhoud

Uitwisseling Oslo voor dEmocRASMUS

Kun je zomaar alles zeggen?

Afgelopen week zijn Amayra, Anne-Sophie, Bart, Elvira en Max, leerlingen uit 5 havo/vwo in Oslo (Noorwegen) geweest voor de laatste bijeenkomst van het project “Democrasmus”. Deze week stond “Freedom of Speech” centraal. Kun je zomaar alles zeggen en schrijven? Samen met leerlingen van onze partnerscholen uit Italië, Duitsland en Noorwegen verdiepten ze zich hierin. 

Naast activiteiten op school hebben we een bezoek gebracht aan het Nobel Peace Center en het Memorial Center voor 22 juli. (Breivik liet op 22 juli 2011 een bomauto ontploffen bij een overheidsgebouw in Oslo, waardoor acht mensen om het leven kwamen. Daarna reisde hij verkleed als een politieagent af naar het eilandje Utoya, waar een jeugdkamp plaatsvond. De Noor vermoordde er 69 mensen, voornamelijk tieners.) 

Een luchtiger onderdeel was het bezoek aan de skischans. Van grote hoogte heb je een prachtig uitzicht over het Oslo-fjord, de stad en bossen. Natuurlijk was er ook tijd voor sport en gezelligheid, zowel op school als in de gastgezinnen. 

Op donderdagavond was er een gezellige afsluiting met heerlijke hapjes, grappige filmpjes en natuurlijk de uitreiking van certificaten. Bij het verlaten van de school zagen velen voor het eerst het noorderlicht. Na een voorspoedige terugreis keerden we moe maar voldaan terug en kijken we allemaal terug op een intensieve, leerzame en gezellige week.

Amayra: Ik was in een real live soap.

Anne-Sophie: Ik heb het naar mijn zin gehad, veel nieuwe vrienden gemaakt, veel geleerd over democratie en de verschillende culturen.

Bart: Mijn gastfamilie was heel aardig en ik vond het erg leuk om de Noorse cultuur te leren kennen.

Elvira: Het was een fantastische nieuwe ervaring, want ik heb veel mensen leren kennen en veel over de cultuur in Noorwegen geleerd.

Max: Het was heel gezellig en ik heb veel geleerd over verschillende culturen.

ONC Persoonlijk

onc-excellent

ONC Excellent

ONC Ondernemend

jongen-maakt-huiswerk-in-de-klas

ONC GO Talent

ONC-internationaal

ONC International

ONC-Schilderen

ONC Parkdreef in 3 minuten