Ga naar de inhoud

Pre-vwo Technasium project – insectenhotels

Voor ieder insect in de Natuurtuin een hotelkamer op maat.

Zo’n 45 Pre-vwo leerlingen uit groep 7 en 8 van diverse Zoetermeerse basisscholen hebben de afgelopen maanden op het Technasium van ONC Parkdreef, in het kader van het vak Onderzoek en Ontwerpen, een ‘echt’ probleem uit de praktijk aangepakt: Hoe kunnen wij de insecten in de Natuurtuin helpen? De bedoeling was daar zelf oplossingen bij te bedenken en uit te werken. Onder begeleiding van hun docent hebben ze in groepjes van 3 á 4 leerlingen eerst onderzocht welke insecten er in het door hen gekozen landschapstype van de Natuurtuin het meest voorkomen. Vervolgens (het technische deel van de opdracht) moesten ze voor deze insecten een insectenhotel van hout en gerecyclede (biologische) materialen ontwerpen.

Op donderdag 6 juni jl. werden de 14 werkstukken in de Natuurtuin gepresenteerd. Onder grote belangstelling van ouders, en in aanwezigheid van bestuursleden van de Natuurtuin, vertelde ieder groepje kort iets over de meest voorkomende insecten in ‘hun’ gebied en waarom hún insectenhotel juist voor die soorten zo geschikt is.

Het bestuur van de Natuurtuin is zeer enthousiast over de resultaten. ‘De leerlingen waren erg gemotiveerd en de insectenhotels zien er zonder uitzondering enorm professioneel uit’, aldus Quinten Koster, docent O&O. In de komende weken zullen vrijwilligers van de Natuurtuin de insectenhotels op de door de leerlingen aangewezen plekken bevestigen en kunnen alle insecten in de Natuurtuin in de hotelkamer van hun keuze ‘inchecken’.

ONC Persoonlijk

onc-excellent

ONC Excellent

ONC Ondernemend

jongen-maakt-huiswerk-in-de-klas

ONC GO Talent

ONC-internationaal

ONC International

ONC-Schilderen

ONC Parkdreef in 3 minuten