Ga naar de inhoud

Gymnasium werkweek Rome

Onze gymnasium klassen 4 en 5 waren de afgelopen week op werkweek naar Rome, een vast onderdeel van het curriculum.

Meneer van der Kraan was mee en bracht dagelijks uitgebreid verslag uit op onze socials.

De groep kwam maandag in Rome aan rond 12 uur. Die dag hebben ze het Colosseum bezocht, waar Amy en Daphne hun presentatie gehouden hebben. Vervolgens zijn ze naar de San Giovanni in Laterano geweest en naar de kerk waar de heilige trap zit, Scala Santa.

Op dinsdag had de groep om 9 uur een tijdslot in de Vaticaanse musea met prachtige hoogtepunten als De school van Athene en de Sixtijnse kapel. Daarna hebben ze de St. Pieterskerk bezocht en zijn ze naar de Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) gelopen, het Piazza Navona en het Pantheon, waar het de beurt van Samuel was om zijn presentatie te doen. Daar hield het niet op, want de kerk Sant’Ignazio met zijn nepkoepel stond nog op het programma. Net als de kerk Santa Maria dell’anima waar zich de graftombe bevindt van de enige Nederlandse paus, Adrianus VI. ‘s Avonds hebben ze de Trevifonteinen in het avondlicht aanschouwd en geluisterd naar de presentatie van Emily.

Op woensdag weer vroeg op, want het Forum Romanum en Palatino waren aan de beurt, daar hielden Reza, Ayden en Alyssa hun presentatie. Het gezelschap bezocht de oude havenstad Ostia, waar Dimfke en Jasmeen hun presentatie gaven. Vervolgens gingen ze naar EUR en langs een piramide. Al wandelend bij het ‘sleutelgat’ gekomen, waardoor je de koepel van de St. Pieter kunt zien. Weer verder gelopen naar de kerk van Santa Maria in Cosmodin met een prachtige Cosmatenvloer en buiten la bocca della Verità.

Op donderdag deed de groep als eerste de basilica di Santa Maria della Vittoria aan met het beroemde beeld de Extase van de heilige Theresia van Avila van Bernini. Daarna liepen ze naar de Porta Pia, het laatste ontwerp van Michelangelo. Vervolgens werd de basilica San Lorenzo fuori le Mura bewonderd; één van de 7 pelgrimskerken van Rome met een mooi versierd cosmatenwerk en een fraaie kloostertuin. Als laatste waren de catacombe van Sant’Agnese en het mausoleum van Constantina aan de beurt, zij was de dochter van keizer Constantijn. Van daaruit naar het park Borghese en de trappen afdalend naar Piazza del Popolo.

Op de laatste dag van de Romereis ging de groep lopend naar de Capitolijnse musea waar ze o.a. de wolvin met Romulus en Remus hebben gezien en het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius. Te voet door naar het Tibereiland en de Joodse wijk ingetrokken waar de struikelsteentjes nog doen herinneren aan de deportatie van de Joden. Als laatste, voordat ze een aantal uren vrijaf hadden, naar het Largo di Torre Argentina, waar Caesar is vermoord.

Rond middernacht landden de leerlingen weer veilig op Nederlandse bodem en zat het avontuur er weer op. Ze kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagde week!

ONC Persoonlijk

onc-excellent

ONC Excellent

ONC Ondernemend

jongen-maakt-huiswerk-in-de-klas

ONC GO Talent

ONC-internationaal

ONC International

ONC-Schilderen

ONC Parkdreef in 3 minuten