Ga naar de inhoud

Democrasmus in Oslo

De afgelopen week waren leerlingen uit 5 vwo in Oslo voor het project dEmocRASMUS. Thema van deze bijeenkomst was: Democracy and Freedom of Speech. Het werd een week vol inspirerende discussies en indrukwekkende excursies.

Zo bezochten de leerlingen het centrum voor de Nobelprijs van de vrede en de Fritt Ord Foundation, een stichting die zich inzet voor de vrijheid van expressie en meningsuiting. Grote indruk maakte het bezoek aan het monument voor de aanslagen op 22 juli 2011, de dag waarop op het eiland Utoya meer dan 60 jongeren werden vermoord en er een bomaanslag plaatsvond op het parlementsgebouw in Oslo.

Op school gaven de leerlingen presentaties en werkten zij aan verschillende opdrachten rond het thema. Voor de opdracht ‘Under threat’ bespraken ze in groepen situaties waarin de vrijheid van meningsuiting schuurt met belediging of zelfs bedreiging. 

Tussen al deze serieuze onderwerpen door konden de leerlingen genieten in de sneeuw en heerlijk worstjes grillen bij het kampvuur. Ook was er nog tijd voor wat sightseeing in Oslo. Vrijdag werd de week afgesloten met een lezing op school en een bijeenkomst met alle gastouders. Morgen, zaterdag, verwachten we onze leerlingen weer terug in Nederland.

ONC Persoonlijk

onc-excellent

ONC Excellent

ONC Ondernemend

jongen-maakt-huiswerk-in-de-klas

ONC GO Talent

ONC-internationaal

ONC International

ONC-Schilderen

ONC Parkdreef in 3 minuten