• ONC Persoonlijk ONC Persoonlijk
  • ONC GO Talent ONC GO Talent
  • ONC Excellent ONC Excellent
  • ONC Ondernemend ONC Ondernemend
  • ONC International ONC International

Junior Debattoernooi Zoetermeer

Op woensdag 13 maart vond voor de eerste keer het Junior Debattoernooi Zoetermeer plaats. Een wedstrijd voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen. Het toernooi is op initiatief van ons eigen debatteam georganiseerd in samenwerking met DebatUnie. Doel: leerlingen al jong de voordelen van het debatteren laten ervaren.

Mariëtte van Hanswijk, docent en organisator van het toernooi: “Door te debatteren worden leerlingen beter voorbereid op de maatschappij. Ze worden gestimuleerd om na te denken over maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast leren ze rekening te houden met andere meningen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Workshops

Om de leerlingen voor te bereiden op het toernooi, hebben leden van het ONC-debatteam workshops gegeven op de basisscholen. Want goed debatteren is niet makkelijk. Je moet overtuigend spreken, goed luisteren naar je tegenstander, snel reageren en argumenten weerleggen. Het ONC besteedt al jaren veel tijd en energie aan het ontwikkelen van debattalent en heeft inmiddels veel prijzen in de wacht gesleept. De debaters konden de achtstegroepers dus veel bruikbare tips geven. De meest getalenteerde en enthousiaste leerlingen zijn tijdens deze workshops geselecteerd om mee te doen aan het toernooi.

Durf

Uiteindelijk gingen teams van de Prins Clausschool, De Regenboog en de Paulusschool in twee rondes met elkaar de strijd aan. De stellingen werden op de dag zelf pas bekend gemaakt. De teams kregen twintig minuten de tijd om deze voor te bereiden. In ronde één ging het debat over de stelling: ‘Gevangenen moeten dieren uit het asiel krijgen om voor te zorgen.’ De stelling van de tweede ronde luidde: ‘Alle sportteams voor kinderen moeten uit meisjes én jongens bestaan.’ De aanwezigen – ouders, leerkrachten, gemeenteraadsleden en andere belangstellenden – waren onder de indruk van de goede inhoudelijke bijdragen en de durf van de jonge debaters. Ook voor de ONC’ers zelf was het een interessante middag. Zij stonden nu eens aan de andere kant en mochten jureren. Een lastige klus, maar wel heel leuk en leerzaam!

Succes

De Prins Clausschool ging er met de eerste prijs vandoor. De Regenboog was een goede tweede en de Paulusschool eindigde op de derde plaats. De deelnemers waren zo enthousiast, dat we volgend jaar weer een Junior Debattoernooi willen organiseren. We hopen dat er dan nog meer basisscholen mee zullen doen.

Eerste Junior Debattoernooi Zoetermeer op ONC Parkdreef een succes - Streekblad 18-03-2019
Eerste Junior Debattoernooi Zoetermeer op ONC - Zoetermeer Actief 15-03-2019


 

< terug naar overzicht